Blog

Placené investiční poradenství – je to cesta?

V posledních letech se i do České republiky dostalo placené investiční poradenství, které funguje naprosto odlišně, než jsme byli zvyklí.

Klasické finanční poradenství

Klasické finanční poradenství funguje na provizní bázi. Přijde k vám poradce, bankéř, makléř pojišťovny a za to, že s vámi uzavře finanční produkt získá provizi. On přesně ví, která finanční instituce dává jaké provize a u špatných poradců je to pak vidět na kvalitě poskytovaných produktů. Ale i kvalitní finanční poradce, který pro vás chce to nejlepší, prostě musí uzavřít určité množství finančních produktů za rok, aby si vydělal. To je prostě fakt. Takže když dobře nastavíte vaše pojištění, hypotéku, investice, už o vás nemá zájem (nebo určitě o vás nemá honorovaný zájem). Takže zde vzniká slušné riziko toho, že se produkty převádějí, překupují a předělávají jenom proto, aby byla provize. Nic proti tomu systému, ale je to klasický multilevel marketing, který potřebuje nové koně, aby fungoval.

Placené finanční poradenství

Placené finanční poradenství je něco úplně jiného. Paradoxně v sobě ale také má provizní složku, akorát ji tentokrát obvykle nedostane ten váš poradce, ale někdo třeba v bance nebo v pojišťovně, na kterého vás váš poradce pošle (jde to i jinak, ale myšlenka zhruba takto). Placený finanční poradce dostane zaplaceno přímo od vás. Obvykle jde hlavně o investiční poradenství. Tam ani totiž nejsou moc provize, které by dávali logiku. Takže investiční poradce přijde, udělá s vámi plán (stejně jako klasický provizní poradce) a nastavíte vše, co je potřeba. Pojistky, hypotéky a vše ostatní si vlastně můžete uzavřít sám, nebo přes něj. Ale to hlavní, investice řešíte s ním, ale zároveň na svůj účet. A za to platíte investičnímu poradci provizi.

Stanovení provize u investičních poradců

Velmi variantní je odměňování investičních poradců na bázi fakturace. Jde o to, že vám prostě váš poradce pošle fakturu a vy ji zaplatíte. Standardní jsou poplatky například 1% za rok z objemu majetku, se kterým vám poradce pomáhá. Další variantou je podíl poradce na zisku. Například 30% ze zisku vašeho portfolia. Nebo spíše ti lepší navrhují 30% z vašeho zisku, který je vyšší než 5% nebo 10% za rok. To už je strategie, která může oběma stranám dávat logiku. A samozřejmě kombinace všeho výše uvedeného.

Budoucnost investičních poradců

Myslím si, že tento přístup bude čím dál více rozšířenější. Ve světě je to běžné. Hlavně honorovaný investiční poradce například 1% z majetku v investicích má pořád zájem s vámi mluvit, řešit aktuální situaci a pomáhat vám, protože ví, že vaše důvěra, váš úspěch a vaše společné úspěšné investování přinese benefity vám i jemu. A to dlouhodobě. Ne pouze ve formě provize za uzavření nějakého produktu.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Mohlo by tě zajímat
Close
Back to top button