Blog

Proč investovat do akcií

Poslední dobou se konečně i do naší republiky dostává nejenom šance investovat do akcií, ale i povědomí, které lidé mají, že tento způsob investování dává smysl a není to nějaké podvodné jednání finančníků.

Každý má totiž investování do nákupu společností spojené s kuponovou privatizací a obdobím 90.let, které bylo v oblasti investování spíše dobou divokého západu a ne kontrolovaným dozorovaným finančním nástrojem.

Proč zrovna akcie

Akcie představují fakticky podíl na vlastnění nějaké firmy. Koupíte si akcii firmy ČEZ a jste jejím podílníkem, tj.máte právo přijít na valnou hromadu, máte právo hlasovat o vývoji firmy (pokud máte již nějaký zajímavý podíl na společnosti) a co je nejdůležitější, máte právo na dividendu a zároveň, když se společnosti bude dařit, poroste i hodnota vaší investice.

Investování do akcií tak není investováním do finančního produktu, ale do nějaké konkrétní společnosti. Přesně víte, co kupujete, jaký za to budete mít podíl a pak už je to jenom o tom, co si o společnosti zjistíte, jak ji odhadnete a jak se bude v budoucnu vyvíjet. Stejně se pak bude vyvíjet i vaše investice do takové společnosti.

Kolik můžu na akciích vydělat?

Akcie v současnosti představují jednu z mála možností, kde můžete generovat jednotky, možná i desítky procent ročně z vašeho vkladu. Když se vám zadaří, trefíte dobrou firmu na začátku jejího podnikání, můžete i s relativně malou částkou a investicí generovat obrovské zisky.

Jedna velmi dobrá akcie vygenerovala za posledních 8 let 4.800% (kdybyste tedy v roce 2012 koupili tuto akcii za 10.000 korun, dnes by hodnota této vaší investice byla 490.000 Kč. Říkáte, že to je pouze iluze?

Tak se podívejte na vývoj hodnoty akcie Netflix od roku 2012 do února 2020. A Netflix, to už není žádná garážová firma. Riziko na začátku vaší investice bylo 10.000 Kč, ale dnes byste měl z dané akcie půl milionu korun. A to bez práce. Firma Netflix by ty peníze vydělala za vás.

Jak ale najít správnou firmu pro investování

Vybrat správnou firmu pro investování je samozřejmě složité. Výše uvedený Netflix je jasným důkazem toho, že to rozhodně jde. Ale je potřeba najít společnosti, které jsou něčím zajímavé, mají speciální produkt, který se špatně kopíruje, nebo přicházejí s něčím úplně novým, co ještě ani nevíme, že budeme potřebovat (například Apple a jeho iPad a podobně).

Když dokážete takovou firmu najít, prověřit si jí a jít do rizika investice, máte šanci i s malým kapitálem vydělat velmi zajímavé peníze. V naší VIP sekci připravujeme analýzy firem, které se nám zdají jako firmy s velkým potenciálem v následujících 5 letech udělat velký skok. Pokud se i vy chcete nechat inspirovat našimi analýzami firem i s naším očekáváním, přidejte se k nám.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Mohlo by tě zajímat
Close
Back to top button