Blog

Zdanění příjmu z investic v roce 2020

Investování si obvykle nezapíšete do životopisu jako své poslední zaměstnání, ale výdělky, třeba i příležitostné je potřeba zdaňovat. Dobrá zpráva zatím je, že pokud jste standardní zaměstnanec, tak příjem z investování je pouze zdaňován a nemusíte platit další sociální ani zdravotní pojištění.

Držení akcií déle než 3 roky

Pokud držíte akcie déle než tři roky, jejich následný prodej se už se nedaní. Je to pro investory dobrá zpráva, ale je potřeba správně pochopit, co se vlastně nedaní. Tato operace se totiž týká pouze akcií. Pokud forex (je otázka, kdo ho drží déle než 3 roky), tak se ho to vůbec netýká. Ani krypto nespadá do testu. Takže na to je potřeba myslet. I u celé řady speciálních instrumentů můžete mít problém. A co je třeba říci, ani účetní vám s tím často moc neporadí. Je to na vás. Najděte si to. Budete mít jistotu, že nebudete mít problémy.

Nezdanění příjmu horší než vražda

Nadpis odstavce je sice velmi dramatický, ale fakticky to tak skoro je. Stát velmi tvrdě postihuje neplacení daní. Proto i malý zisk může vyvolat celou řadu problémů. Vhodné je myslet na to, že danit se prostě musí. Daňte vše, co jste si vydělali (obrat nad 100 tisíc Kč). Myslete na to. Obrat, ne zisk. Zdaňte všechny svoje příjmy – je to 15%, vydělali jste si přeci 100%, tak to rovnou započítejte do svých poplatků a máte vyřešeno. Peníze připravte na bankovní účet hned po vydělání a máte vyřešeno.

Líbil se vám článek - podpořte náš web drobným příspěvkem - klikněte níže na DONATE

Související články

Mohlo by tě zajímat
Close
Back to top button